Dresden je mesto o katerem se veliko premalo govori. Vsi ga vač ali manj omenjajo v povezavi z drugo svetovno vojno in posledicah bombardiranja 13. in 14.02.1945, saj je bilo zares porušeno do tal, ne znajo pa povedati, kaj nam to na svetu enkratno zgodovinsko mesto danes ponuja.

Kdor ni videl in ni doževel si ne zna predstavljati.


				vir: http://vignette3.wikia.nocookie.net/people-dont-have-to-be-anything-else/images/c/c9/Dresden-germany.jpg/revision/latest?cb=20140519182131

Mesto je zaščiteno kot UNSECO kulturna dediščina. Obnovljeno je tako kakovostno, da ga mnogi ljubkovalno imenujejo „Firence na Labi“ (Laba= reka Elbe) . Rekonstruirano je do potankost in tako kvalitetno, da je duh srednjega veka ostal živ. Sprehod po tem mestu je izjemno doživetje: Stare kavarne nas privlačijo kot magnet in ko stojiš v središču starega mestnega jedra ne veš kam bi vstopil najprej.

Hodimo lahko po čudovitih gradovih kneza Johann Georg II.,III. in IV. oz. Kralja Avgusta Močnega in občudujemo visoke kraljevske stavbe ali se napotimo npr. v Semperopero. Seveda lahko občudujemo tudi umetniške zbirke, obiščemo kakšen koncert ali se enostavno sprehodimo po dolgi terasi ob reki Elbi.


				vir: https://2.bp.blogspot.com/-jrOD4IECLd4/VxYjz9wE81I/AAAAAAAAAWI/zK_x0S02IMoLdqpinnkUK6GwTvclxIY6ACLcB/s1600/Dresden+1.jpg			 

Osebno se najraje sprehodim po gradovih. Zakaj? Prostori so svetli, sijoči in sveži. Ambient v nas prebudi razmišljanja o visokem grajskem živjenju pa o večernih plesih v prelepih svečanih kraljevskih oblekah... Nikjer ni čutiti tistega grdega vonja po starem in plesnivem, nikjer ogabnega vonja po fekalijah ali gnilobe bunkerjev, kjer so trpinčili živa bitja.


				Dresden Castle, vir: http://traveldigg.com/wp-content/uploads/2016/09/Dresden-Castle-Germany.jpg

Dresden je „star“ a sodoben. Ljubitelji naravoslovja in družboslovja bodo lahko odkrili mnoge zanimive izložbe in izjemne muzeje. Naj omenim tukaj na primer muzej matematike in fizike.


				vir: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25600812


							  

Veliki, nekoč družabni, saloni Avgusta Močnega so danes muzejski prostori kjer lahko najdete izdelke velikih mislecev celega sveta iz različnih obdobij. Tudi tisti, katerim sta matematika in fizika tuja, bodo navdušeni.

Agencija Von Schadowitz iz Ljubljane ima z Dresdenom povezavo posebne vrste. V dvorih Dresdena je služil oficir Johann von Schadowitz, ki je bil leta 1660 poslan kot uskoški vojak s teritorjia Kranjske, da svetuje Johann Gerogu II in mu služi kot plačani osebni čuvaj. V Dresdenu lahko odkrijemo kje je ta priljubljeni, pogumni oficir s kralji pil vino, medtem, ko je njegova družina obdelovala vinograd v Beli krajini in čakala, da se vrne domov. Vrnil se ni nikoli. Obstaja razlog: Postal je narodni junak, opevan, opisovan in občudovan. Zapisal se je globoko v zgodovino Nemčije, Poljske in Slovaške. Kako in Zakaj? O tem bomo pisali v enem od naslednjih prispevkov, čeravno priporočamo: Pojdite z agencijo Von Schadowitz in se prepričajte na licu mesta. Dresden je povezan z nami in vreden naše pozornosti. Izjemen je!

https://www.dresden.de/de/tourismus/sehen/sehenswuerdigkeiten/top-ten.php