Verjetno se sprašujete „Kje za hudiča je Schwarzkollm?“

To je mestece v Vzhodni Nemčiji s približno 800 prebivalci. Vendar pa se ta skrivnostni kotiček zemlje razvija v pravo pravljično-turistično oazo. Letno ga obišče kar okrog deset tisoč turistov.

Spretna načelnica občine, gospa Getrud Winzer, je pred dvanajstimi leti očarala vse okrog sebe in poskrbela za pestrost. Zahvaljujoč njenim idejam je mesto, katero je še leta 1990 imelo le 539 prebivalcev, začelo rasti in se zdi, da tej rasti ni videti konca.

Kako ji je to uspelo?

Kot majhna deklica je oboževala poslušanje pravljic in njena najljubša je bila zgodba o legendarnem Krabatu, dečku brez staršev, ki je padel v roke zlobnemu črnemu mlinarju. Ta je menda živel v 17. stoletju ravno v Schwarzkollmu (Črni Mlin). O mitu in legendi Krabat je napisano najmanj 36 knjig v sedemnajstih jezikih. Ena je postala tudi bestseller ter obvezna literatura vseh nemških osnovnih šol. Napisal jo je Gottfried Preussler.

Gertrud Winzer je v danem trenutku vedela, da se bo moral zgoditi čudež, enako kot v njeni ljubi pravljici, sicer bo njeno mesto ostalo brez prebivalcev. Vzhodno nemška mladina je drvela s trebuhom za kruhom na, zanje mnoga leta nadostopen, teritorij onstran berlinskega zidu – Zahodno Nemčijo.

Ko je nekega dne zopet slišala, kako ena izmed mamic v Schwarzkollmu svojemu otroku pripoveduje zgodbo o mističnem mlinarju, ki je dečka Krabata pretvoril v krokarja, se je v hipu odločila: Schwarzkollm bo dobil Krabatov črni mlin. Prihajale bodo lahko družine z otroci in podoživljale dečka Krabata.

In tako je mesto Schwarzkollm dobilo svojo zgodbo.

Denarja, kot marsikje v Sloveniji, občina ni imela. Toda Gertrud Winzer, ki je svoje delo županje opravljala brezplačno, torej častno, je vedela, da se z dobro voljo in z dobro zgodbo lahko pridobi prostovoljce.

Ustavila je prevoznika lesa iz okolice in ga prosila, da ji sponzorira nekaj lesa. Začuden nad njeno idejo ji je ustregel. Pripeljal je tovorno prikolico polno trupcev. Draga gospopa Winzer se je veselila a hkrati zajokala. „Kaj s temi trupci? Kdo jih bo obdelal in naredil mlin?“. Šele takrat ji je postalo jasno v kaj se je spustila. Postalo ji je jasno, da sama uspešne zgodbe ne bo mogla izpeljati.

Odpravila se je v sosednje občine in govorila z župani. Marsikateri jo je pospremil do vrat, ker ni verjel v realizacijo in smisel njene ideje, toda ni se predala. Lani mi je rekla: „Veš, ko so me vrgli čez sprednja vrata, sem potrkala na zadnja in ko so me tudi čez ta napodili, sem zlezla čez okno ali se spustila skozi dimnik. Verjela sem, da je izgradnja Krabat mlina pot do razvoja celotne okolice, ne le mesta Schwarzkollm in pika. Niso me mogli ustaviti.“

Na koncu jo je podprl častni župan Thomas Tschornak. Tudi njegovo mestece Nebelschütz je stradalo, prebivalcev je bilo iz dneva v dan manj, prihajale so le še novoletne čestitke iz Zahodne Nemčije v revni Nebelschütz. Že kmalu sta se z Gertrud dogovorila, da ustanovita Društvo Krabat e.V, s katerim bosta lahko svojo, sedaj skupno idejo, prijavila na razpise za evropska sredstva. Mit in legenda o dečku Krabatu govorita, da je Krabat (čigar ime je v resnici Obrist Johann von Schadowitz) zrasel v velikega človeka, oficirja, ki je pomagal revnim v celotni pokrajini Lausitz (Lužice), zato si je zamislil kolesarsko stezo „Krabat-Radweg,“, ki bo obkrožala celotno regijo.

Izhodiščna in zaključna točka te 80 km dolge kolesarske poti naj bo Črni Mlin Krabat v Schwarzkollmu. Skeptična okolica se ni preveč upirala, toda v zgodbo uspeha verjel še vedno ni nihče.

Kakorkoli, čudež se je le zgodil.

Vzodna Nemčija je bila zaradi političnih razlogov izolirana od marsičesa in verjetno se je ravno zato ohranil tudi marsikateri običaj. Eden teh je pri realizaciji Gertrudine zgodbe zelo pomagal.

V Vzhodni Nemčiji se namreč še vedno srečujejo tako imenovani Wandergesellen – potujoči obrtniki, katerih tradicija sega 800 let nazaj. Gre za mlade poklicne mojste: mizarje, keramičarje, peke, pleskarje, krovce in podobno. Ko zaključijo svoj mojsterski izpit, se odpravijo za polna tri leta in en dan v svet. Oblečejo svojo tradicionalno uniformo in prostovoljo, brez prejemanja plačila, delajo za kruh in posteljo. Namen tega je, da pomagajo in se hkrati naučijo čimveč o svoji stroki. Tri leta in en dan se ne smejo vrniti domov. Od doma morajo biti oddaljeni najmanj 50 km, pri sebi pa ne smejo imeti več kot pet evrov, zato potujejo na „štop“ oz. hodijo peš. Poleg tega ne smejo imeti telefona ali kakršnegakoli drugega luksuza. Njihovo življenje je predano delu ter preživetju in pridobivanju različnih izkušenj skozi delo. Ker ima vsaka država svoje značilnosti npr. svoj stil gradnje, svojo arhitekturo in nagnjenost k določenim materialom, je potovanje obvezno.

Getrud je po naključju srečala enega izmed teh potujočih obrtnikov in ga vprašala, če bi lahko pomagali zgraditi Krabat mlin. Prošnja je bila uslišana. Potujoči obrtnik je obvestil svoje kamarade in 19.05.2009 je bil postavljen prvi temeljni kamen. Od takrat dalje Gertrudina zgodba živi in se širi.

Danes obišče tako imenovano Krabat regijo (mesta znotraj Krabat kolesarske steze) okrog 800.000 turistov. Velika večina teh je kolesarjev in mnogi od njih uživajo tudi v ponudbi Krabat mlina v Schwarzkollmu.

Tam danes prikazujejo lutkovne igre, izvajajo koncerte, gledališke predstave, strežejo Krabat Pils in temno pivo Schwarzer Müller pivovarne Wittichenau, Krabat sire proizvajalca Krabat Milchwelt ter Krabat Limonado iz zelišč znanega proizvajalca Oppacher in veliko drugih dobrot.

Nudijo tudi prostore za prireditve, imajo restavracijo, sprehajalne poti, turističnega ambasadorja in seveda stavbo, ki je namenjena le potujočim obrtnikom. V tej stavbi se sestajajo in vedno znova pomagajo graditi nekaj novega. Zato ni nič čudnega, da okrog Krabat mlina stoji že 6 čudovitih lesenih stavb.

Krabat mlin je postal turistično naselje. Eno leto v naprej so razprodane vstopnice njihovega najpomembnejšega dogodka, to je gledališke predstave Krabat Festspiele.

http://www.krabat-muehle.de

Čudovita zgodba Krabat je prišla na ušesa tudi hollywoodski redakciji 20 century Fox in leta 2008 je bil posnet KRABAT Kinofilm. Milijone dolarjev so vložili v snemanje in film si je ogledalo prav toliko ljudi. Trailer si lahko ogledate spodaj.

Rekvizite iz filma pa si lahko ogledate v Krabat mlinu Schwarzkollm.

Najlepše od celotne zgodbe razvoja Schwarzkollma pa je to, da sta mit in legenda Krabat nastala na podlagi resnične zgodbe. Kot smo že omenili je Krabat zrasel v junaka, ki je potem, ko je premagal črnega mlinarja in mu odvzel moč čaranja, postal oficir z imenom Johann von Schadowitz.

Raziskovanja o Jahannu Schadowitzu potekajo že nekaj let in danes vemo, da je Johann von Schadowitz resnično obstajal. Prišel je kot uskoški vojak na teritorij nemške Saške. Bil je Uskok s področja Krajine, po rodu iz vasi Jezernice (danes sicer na hrvaški strani Gorjancev – 8km stran od Metlike) vendar z „gruntom“ ter vinogradom v Beli krajini. Zapise o ogromnem vinogradu najdemo v zemljiški knjigi K.o. Črnomelj iz leta 1610.

Skupaj s Krabatom je leta 1660 prispelo več kot 500 vojakov, za katere vemo, da so bili večinoma iz Slovenije in Hrvaške, nekaj pa jih je bilo iz Madžarske in Avstirje.

Ko danes gledamo mestni grb Metlike, vidimo dva krokarja in sesednje mesto je Črnomelj (črni mlin) – če ni to zgodba tudi za nas?

Osebno sem navdušena nad zgodbo. Misel, da vrnemo Krabata nazaj domov v Slovenijo in Hrvaško mi ne da miru. V Schwarzkollmu sem bila že vsaj 10x. Turistična ponudba kraja je izjemno bogata. Najdemo vse od dobre kulinarike do športa, romanja, vodnega turizma ter mnogo kulturnih in tradicionalnih prireditev. Bivate lahko v hišah starih nekaj sto let, na farmah ali v bližjem Lausitzer Seenlandu, kjer si lahko najamete sodobno, na jezeru plavajočo hišo visokega luksuznega razreda.

http://www.geierswaldersee.de/schwimmende_Haeuser.php

Poglejte si video in se vživite v fantastični občutek dopustovanja v Krabat Regiji Lausitz. Agencija Von Schadowitz Vas lahko tja popelje že kmalu. Pripravljamo Vam zanimive turistične pakete.


Mi se veselimo naslednjega obiska Schwarzkollma in piva, ki je pridobilo zlato premium nagrado kakovosti - to je KRABAT PILS.

 

Članica teama agencije Von Schadowitz MB